A legnagyobb egyetem Argentínában és az itt tanulók száma alapján a második legnagyobb egyeteme Latin-Amerikának. 1821 augusztus 12-én alapították, áll, összesen 13 karból, 6 kórházból és 10 múzeumból áll, illetve még hozzá kapcsolódik 4 középiskola is. Ahhoz, hogy bekerüljenek az egyetemre, a hallgatóknak sikeresen el kell végeznie a középiskolát és le kell tennie az első évben a CBC (Ciclo Básico común) vizsgát. Csak így kerülhet be az egyetemre a tanuló. A UBA-nak nincs központi campusa. Az egyetem ingyenes tanulói számára, beleértve a külföldieket is. Azonban a posztgraduális programokra már kiszabnak tandíjat. Természetesen biztosít kutatói ösztöndíjakat azok számára, akik kiemelkedő tudományos teljesítményt tudnak felmutatni. Az egyetemek összrangsorában az UBA a 197-dik helyet foglalja el jelenleg. A következő tanszékek működnek az egyetemen: pszichológiai, mérnöki, fogászati, gyógyszerészi és biokémiai, filozófiai és irodalmi, jogi, orvostudományi, társadalomtudományi, orvosi, közgazdasági, természettudományi és építészeti.